• POĎAKOVANIE

          • Veľmi si vážim, že napriek neľahkej situácia, ktorá je navôkol sa nájdu ľudia a firma so srdiečkom na správnom mieste, s ochotou a bezodplatne urobiť niečo pre druhého v tomto predvianočnom čase. Chcem vysloviť veľké... ďakujem... v mene svojom a zároveň aj v mene našich detí, ktoré navštevujú našu škôlku...postieľky sú očistené, vydezinfikované a pripravené pre zdravý spánok detí. Želám veľa úspešných projektov a spokojných klientov. 

            Ďakujem ❤

            S pozdravom Mgr. Ľubica Hippová 

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu od 09.02.2022 do 13.02.2022   v 1.  triede KURIATKA

            NARIADENIE KARANTÉNNYCH OPATRENÍ V ZARIADENÍ PRE DETI
            A MLÁDEŽ A POUČENIE PRE VŠETKY OSOBY


            Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v ohrození verejného zdravia II. stupňa z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 Vám Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre elektronicky zasiela nariadenie opatrení na predchádzanie ochoreniam.
            RÚVZ so sídlom v Nitre n a r i a d i l uvedenému zariadeniu pre deti a mládež prerušiť prezenčnú v ý ch o v u a v z d e l á v a n i e detí v určenej triede/triedach v zariadení pre deti a mládež na základe hlásenia osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 na dobu 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19. Určená trieda je uvedená v predmete emailovej správy zaslanej na elektronickú emailovú adresu zariadenia pre deti a mládež.
            V záujme potreby prerušenia epidemického procesu šírenia ochorenia COVID-19 v uvedenom zariadení pre deti a mládež je prerušenie prezenčného vyučovania v danej triede ako opatrenie na predchádzanie ochoreniam nevyhnutné plniť ihneď, dňom doručenia tohto oznámenia.
            Prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež je ďalej povinný zabezpečiť POUČENIE VŠETKÝCH OSÔB, vrátane zákonných zástupcov detí a zamestnancov školy, že všetky osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, a to počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky biologického materiálu tejto osobe alebo dvoch dní pred objavením sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby SÚ POVINNÉ DODRŽIAVAŤ KARANTÉNNE OPATRENIA.
            Nariadené karanténne opatrenia u osôb z uvedeného zariadenia pre deti a mládež SA KONČIA uplynutím doby 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín tejto doby u osoby nevyskytli klinické príznaky ochorenia znemožňujúce pracovnú činnosť.
            Po ukončení doby karantény podľa prvej vety je osoba od 6. roka veku povinná mať na verejnosti po dobu 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk; u žiakov v škole alebo v školskom zariadení možno použitie respirátora nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky (rúškom).
            Zákonní zástupcovia detí a zamestnanci uvedeného zariadenia pre deti a mládež, ktorí boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 v uvedenom zariadení sú povinní SLEDOVAŤ ZDRAVOTNÝ STAV a v prípade náhleho nástupu ktoréhokoľvek z príznakov typických pre ochorenie COVID-19 bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára.
            Podľa § 3 ods. 2 vyhl. č. 7/2022 povinnosť karantény SA NEVZŤAHUJE NA OSOBY, ktoré sú očkované alebo prekonali ochorenie COVID-19.


            Podľa § 1 ods. 2 písm. k) vyhl. č. 7/2022 osoba očkovaná alebo osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 je osoba:
            1. kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku, alebo
            2. kompletne očkovaná, alebo
            3. ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.
            Podľa § 1 ods. 2 písm. l) vyhl. č. 7/2022 kompletne očkovaná osoba je osoba:
            1. najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky, alebo
            2. najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky, alebo
            3. najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, avšak nie viac 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky.
            Dodržiavanie karantény SA NETÝKA OSTATNÝCH OSÔB žijúcich v spoločnej domácnosti s osobami z uvedeného zariadenia pre deti a mládež, ktorým bola nariadená karanténa.
            RÚVZ so sídlom v Nitre zistil osobu pozitívnu na ochorenie COVID-19, ktorou je žiak alebo zamestnanec uvedeného zariadenia pre deti a mládež.
            Ochorenie COVID-19 bolo u tejto osoby potvrdené na základe RT PCR testu, antigénového testu, testu vykonaného s využitím rýchlych metód molekulárnej biológie (LAMP-test, PoCT-test), alebo domáceho antigénového testu; pozitívny výsledok domáceho antigénového testu musí byť oznámený a posúdený všeobecným lekárom osoby.


            U osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 sa vyskytli klinické príznaky typické pre ochorenie COVID-19 (zvýšená telesná teplota nad 37 °C, kašeľ, nočné potenie, únava, bolesti hrdla, bolesti hlavy, dýchavičnosť, strata chuti alebo strata čuchu, črevné a zažívacie problémy, pocit upchatého nosa).
            Osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 bola poslednýkrát v úzkom kontakte s ďalšími osobami v zariadení pre deti a mládež, a to počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky biologického materiálu tejto osobe alebo dvoch dní pred objavením sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby.
            V prípade záujmu o RT PCR test na ochorenie COVID-19 je možné požiadať o termín prostredníctvom ošetrujúceho lekára alebo objednaním cez stránku korona.gov.sk prostredníctvom formulára: https://covidforms.nczisk.sk/covid-19-patient-form_pcr.php. Do poznámky je potrebné uviesť kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 a dátum posledného kontaktu s touto osobou.
            Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 podľa § 59b zák. č. 355/2007 Z. z. vydal Vyhlášku č. 7/2022 V. v. SR Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 (ďalej len vyhl. č. 7/2022), ktorou nariadil podľa § 12 ods. 2 písm. c) a f) zákona opatrenia pri ohrození verejného zdravia.
            Podľa § 3 ods. 1 vyhl. č. 7/2022 všetkým osobám, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky biologického materiálu tejto osobe alebo dvoch dní pred objavením sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby do skončenia jej izolácie podľa § 2, sa podľa § 12 ods. 2 písm. f) zákona nariaďuje karanténa v domácom prostredí.
            Podľa § 1 ods. 2 písm. h) vyhl. č. 7/2022 úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na ochorenie, ak pri tomto kontakte nemali prekryté horné dýchacie cesty respirátorom typu FFP2 (a vyššie) a
            1. osoby boli v priamom fyzickom kontakte, alebo
            2. osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút, alebo
            3. osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút, alebo
            4. osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.
            Podľa ustanovenia § 3 ods. 5 vyhl. č. 7/2022 sa karanténa končí uplynutím doby 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín tejto doby u osoby nevyskytli klinické príznaky ochorenia znemožňujúce pracovnú činnosť. Po ukončení doby karantény podľa prvej vety je osoba od 6. roka veku povinná mať na verejnosti po dobu 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk; u žiakov v škole alebo v školskom zariadení možno použitie respirátora nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky (rúškom).
            Podľa ustanovenia § 3 ods. 6 vyhl. č. 7/2022 ak sa u osoby v karanténe vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia, osoba je povinná kontaktovať svojho všeobecného lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.
            Ďalej podľa § 3 ods. 7 vyhl. č. 7/2022 osoba v karanténe je v súlade s § 51 ods. 1 písm. a) a d) zákona povinná:
            a) dodržiavať karanténu,
            b) zdržiavať sa počas karantény iba v mieste karantény,
            c) zamedziť fyzickému kontaktu s inými osobami,
            d) dodržiavať prísnu hygienu rúk a povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest,
            e) dodržiavať zákaz stretávania sa s inými osobami, okrem osôb, ktoré spolu s ňou bývajú počas jej karantény v mieste, kde vykonáva karanténu,
            f) v prípade potreby nevyhnutného poskytovania zdravotnej starostlivosti bezodkladne informovať o svojej karanténe poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,
            g) denne sledovať svoj zdravotný stav, predovšetkým výskyt klinických príznakov ochorenia a v prípade výskytu akéhokoľvek z klinických príznakov ochorenia bezodkladne kontaktovať svojho všeobecného lekára,
            h) denne merať a zaznamenávať svoju telesnú teplotu,
            i) o svojej karanténe bezodkladne informovať telefonicky, e-mailom alebo krátkou textovou správou (SMS) svojho všeobecného lekára,
            j) ak tak určí všeobecný lekár, podstúpiť diagnostiku ochorenia COVID-19 najskôr piaty deň od úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,
            k) pri opustení miesta karantény v nevyhnutných prípadoch podľa odseku 8 musí mať horné dýchacie cesty prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk.
            Podľa § 3 ods. 8 vyhl. č. 7/2022 miesto karantény môže osoba v karanténe opustiť iba na nevyhnutný čas spojený s:
            a) nevyhnutným poskytnutím zdravotnej starostlivosti osobe v karanténe,
            b) odberom vzorky biologického materiálu osobe v karanténe v súvislosti s diagnostikou ochorenia COVID-19,
            c) nákupom na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb, ak ho osoba v karanténe nevie zabezpečiť prostredníctvom inej osoby; osoba v karanténe je pri zabezpečovaní nevyhnutných životných potrieb povinná mať horné dýchacie cesty prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom, dodržiavať hygienu rúk,
            d) účasťou na pohrebnom obrade zosnulej blízkej osoby, ak osoba v karanténe nemá žiadne klinické príznaky ochorenia; osoba v karanténe je počas účasti na pohrebnom obrade povinná dodržiavať odstup najmenej 2 metre od ostatných účastníkov obradu, horné dýchacie cesty musí mať prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk.
            Ďalej je podľa § 3 ods. 9 vyhl. č. 7/2022 platí, že ak ide o maloletého, zodpovedá za plnenie povinností podľa odseku 1 a 6 zákonný zástupca dieťaťa alebo osoba vykonávajúca náhradnú osobnú starostlivosť, pestúnsku starostlivosť, alebo ústavnú starostlivosť.