• Milí rodičia

          • Srdečne Vás pozývame na koncoročné vystúpenie predškolákov,

            ktoré sa uskutoční 22.6.2022 od 15:30hod. v bábkovej sále kultúrneho domu.

          • Milí rodičia,

          •  

            Milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na vystúpenie ku Dňu matiek:

            dňa 05.05.2022  od 15.00 hod. - II. trieda

            dňa 11.05.2022 od 15:00 hod. - III. trieda

            dňa 12.05.2022 od 15:00 hod. - I. trieda

             

          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna zo závažných epidemiologických dôvodov.

          •  

            Riaditeľka Materskej školy Okružná 1 Šaľa,  v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tiež v zmysle §1, ods. 4 vyhlášky č.541/2021 o materskej škole, po dohode so zriaďovateľom, Mestom Šaľa (Spoločným školským úradom) a informovaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, poskytuje deťom materskej školy riaditeľské voľno od 12.4.2022 do 14.4.2022 vrátane zo závažných hygienicko-epidemiologických dôvodov..

             

            Ďakujeme za pochopenie!

             

                                                                                               Mgr.Ľubica Hippová, riad. MŠ 

             

             

             

             

             

          • POĎAKOVANIE

          • Veľmi si vážim, že napriek neľahkej situácia, ktorá je navôkol sa nájdu ľudia a firma so srdiečkom na správnom mieste, s ochotou a bezodplatne urobiť niečo pre druhého v tomto predvianočnom čase. Chcem vysloviť veľké... ďakujem... v mene svojom a zároveň aj v mene našich detí, ktoré navštevujú našu škôlku...postieľky sú očistené, vydezinfikované a pripravené pre zdravý spánok detí. Želám veľa úspešných projektov a spokojných klientov. 

            Ďakujem ❤

            S pozdravom Mgr. Ľubica Hippová 

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu od 09.02.2022 do 13.02.2022   v 1.  triede KURIATKA

            NARIADENIE KARANTÉNNYCH OPATRENÍ V ZARIADENÍ PRE DETI
            A MLÁDEŽ A POUČENIE PRE VŠETKY OSOBY


            Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v ohrození verejného zdravia II. stupňa z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 Vám Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre elektronicky zasiela nariadenie opatrení na predchádzanie ochoreniam.
            RÚVZ so sídlom v Nitre n a r i a d i l uvedenému zariadeniu pre deti a mládež prerušiť prezenčnú v ý ch o v u a v z d e l á v a n i e detí v určenej triede/triedach v zariadení pre deti a mládež na základe hlásenia osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 na dobu 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19. Určená trieda je uvedená v predmete emailovej správy zaslanej na elektronickú emailovú adresu zariadenia pre deti a mládež.
            V záujme potreby prerušenia epidemického procesu šírenia ochorenia COVID-19 v uvedenom zariadení pre deti a mládež je prerušenie prezenčného vyučovania v danej triede ako opatrenie na predchádzanie ochoreniam nevyhnutné plniť ihneď, dňom doručenia tohto oznámenia.
            Prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež je ďalej povinný zabezpečiť POUČENIE VŠETKÝCH OSÔB, vrátane zákonných zástupcov detí a zamestnancov školy, že všetky osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, a to počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky biologického materiálu tejto osobe alebo dvoch dní pred objavením sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby SÚ POVINNÉ DODRŽIAVAŤ KARANTÉNNE OPATRENIA.
            Nariadené karanténne opatrenia u osôb z uvedeného zariadenia pre deti a mládež SA KONČIA uplynutím doby 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín tejto doby u osoby nevyskytli klinické príznaky ochorenia znemožňujúce pracovnú činnosť.
            Po ukončení doby karantény podľa prvej vety je osoba od 6. roka veku povinná mať na verejnosti po dobu 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk; u žiakov v škole alebo v školskom zariadení možno použitie respirátora nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky (rúškom).
            Zákonní zástupcovia detí a zamestnanci uvedeného zariadenia pre deti a mládež, ktorí boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 v uvedenom zariadení sú povinní SLEDOVAŤ ZDRAVOTNÝ STAV a v prípade náhleho nástupu ktoréhokoľvek z príznakov typických pre ochorenie COVID-19 bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára.
            Podľa § 3 ods. 2 vyhl. č. 7/2022 povinnosť karantény SA NEVZŤAHUJE NA OSOBY, ktoré sú očkované alebo prekonali ochorenie COVID-19.


            Podľa § 1 ods. 2 písm. k) vyhl. č. 7/2022 osoba očkovaná alebo osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 je osoba:
            1. kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku, alebo
            2. kompletne očkovaná, alebo
            3. ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.
            Podľa § 1 ods. 2 písm. l) vyhl. č. 7/2022 kompletne očkovaná osoba je osoba:
            1. najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky, alebo
            2. najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky, alebo
            3. najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, avšak nie viac 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky.
            Dodržiavanie karantény SA NETÝKA OSTATNÝCH OSÔB žijúcich v spoločnej domácnosti s osobami z uvedeného zariadenia pre deti a mládež, ktorým bola nariadená karanténa.
            RÚVZ so sídlom v Nitre zistil osobu pozitívnu na ochorenie COVID-19, ktorou je žiak alebo zamestnanec uvedeného zariadenia pre deti a mládež.
            Ochorenie COVID-19 bolo u tejto osoby potvrdené na základe RT PCR testu, antigénového testu, testu vykonaného s využitím rýchlych metód molekulárnej biológie (LAMP-test, PoCT-test), alebo domáceho antigénového testu; pozitívny výsledok domáceho antigénového testu musí byť oznámený a posúdený všeobecným lekárom osoby.


            U osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 sa vyskytli klinické príznaky typické pre ochorenie COVID-19 (zvýšená telesná teplota nad 37 °C, kašeľ, nočné potenie, únava, bolesti hrdla, bolesti hlavy, dýchavičnosť, strata chuti alebo strata čuchu, črevné a zažívacie problémy, pocit upchatého nosa).
            Osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 bola poslednýkrát v úzkom kontakte s ďalšími osobami v zariadení pre deti a mládež, a to počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky biologického materiálu tejto osobe alebo dvoch dní pred objavením sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby.
            V prípade záujmu o RT PCR test na ochorenie COVID-19 je možné požiadať o termín prostredníctvom ošetrujúceho lekára alebo objednaním cez stránku korona.gov.sk prostredníctvom formulára: https://covidforms.nczisk.sk/covid-19-patient-form_pcr.php. Do poznámky je potrebné uviesť kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 a dátum posledného kontaktu s touto osobou.
            Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 podľa § 59b zák. č. 355/2007 Z. z. vydal Vyhlášku č. 7/2022 V. v. SR Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 (ďalej len vyhl. č. 7/2022), ktorou nariadil podľa § 12 ods. 2 písm. c) a f) zákona opatrenia pri ohrození verejného zdravia.
            Podľa § 3 ods. 1 vyhl. č. 7/2022 všetkým osobám, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky biologického materiálu tejto osobe alebo dvoch dní pred objavením sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby do skončenia jej izolácie podľa § 2, sa podľa § 12 ods. 2 písm. f) zákona nariaďuje karanténa v domácom prostredí.
            Podľa § 1 ods. 2 písm. h) vyhl. č. 7/2022 úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na ochorenie, ak pri tomto kontakte nemali prekryté horné dýchacie cesty respirátorom typu FFP2 (a vyššie) a
            1. osoby boli v priamom fyzickom kontakte, alebo
            2. osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút, alebo
            3. osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút, alebo
            4. osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.
            Podľa ustanovenia § 3 ods. 5 vyhl. č. 7/2022 sa karanténa končí uplynutím doby 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín tejto doby u osoby nevyskytli klinické príznaky ochorenia znemožňujúce pracovnú činnosť. Po ukončení doby karantény podľa prvej vety je osoba od 6. roka veku povinná mať na verejnosti po dobu 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk; u žiakov v škole alebo v školskom zariadení možno použitie respirátora nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky (rúškom).
            Podľa ustanovenia § 3 ods. 6 vyhl. č. 7/2022 ak sa u osoby v karanténe vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia, osoba je povinná kontaktovať svojho všeobecného lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.
            Ďalej podľa § 3 ods. 7 vyhl. č. 7/2022 osoba v karanténe je v súlade s § 51 ods. 1 písm. a) a d) zákona povinná:
            a) dodržiavať karanténu,
            b) zdržiavať sa počas karantény iba v mieste karantény,
            c) zamedziť fyzickému kontaktu s inými osobami,
            d) dodržiavať prísnu hygienu rúk a povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest,
            e) dodržiavať zákaz stretávania sa s inými osobami, okrem osôb, ktoré spolu s ňou bývajú počas jej karantény v mieste, kde vykonáva karanténu,
            f) v prípade potreby nevyhnutného poskytovania zdravotnej starostlivosti bezodkladne informovať o svojej karanténe poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,
            g) denne sledovať svoj zdravotný stav, predovšetkým výskyt klinických príznakov ochorenia a v prípade výskytu akéhokoľvek z klinických príznakov ochorenia bezodkladne kontaktovať svojho všeobecného lekára,
            h) denne merať a zaznamenávať svoju telesnú teplotu,
            i) o svojej karanténe bezodkladne informovať telefonicky, e-mailom alebo krátkou textovou správou (SMS) svojho všeobecného lekára,
            j) ak tak určí všeobecný lekár, podstúpiť diagnostiku ochorenia COVID-19 najskôr piaty deň od úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,
            k) pri opustení miesta karantény v nevyhnutných prípadoch podľa odseku 8 musí mať horné dýchacie cesty prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk.
            Podľa § 3 ods. 8 vyhl. č. 7/2022 miesto karantény môže osoba v karanténe opustiť iba na nevyhnutný čas spojený s:
            a) nevyhnutným poskytnutím zdravotnej starostlivosti osobe v karanténe,
            b) odberom vzorky biologického materiálu osobe v karanténe v súvislosti s diagnostikou ochorenia COVID-19,
            c) nákupom na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb, ak ho osoba v karanténe nevie zabezpečiť prostredníctvom inej osoby; osoba v karanténe je pri zabezpečovaní nevyhnutných životných potrieb povinná mať horné dýchacie cesty prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom, dodržiavať hygienu rúk,
            d) účasťou na pohrebnom obrade zosnulej blízkej osoby, ak osoba v karanténe nemá žiadne klinické príznaky ochorenia; osoba v karanténe je počas účasti na pohrebnom obrade povinná dodržiavať odstup najmenej 2 metre od ostatných účastníkov obradu, horné dýchacie cesty musí mať prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk.
            Ďalej je podľa § 3 ods. 9 vyhl. č. 7/2022 platí, že ak ide o maloletého, zodpovedá za plnenie povinností podľa odseku 1 a 6 zákonný zástupca dieťaťa alebo osoba vykonávajúca náhradnú osobnú starostlivosť, pestúnsku starostlivosť, alebo ústavnú starostlivosť.
             

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v 3.triede

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v 3.triede

            od 26.01.2022 do 31.01.2022

             

            S účinnosťou od 25.01.2022 vstúpila do platnosti nová vyhláška č. 7/2022 V. v. SR Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 (ďalej len vyhl. č. 7/2022), a ktoré ÚVZ SR nariadil podľa § 12 ods. 2 písm. c) a f) zák. č. 355/2007 Z.z.

             

            V priloženom dokumente máte upravený Váš ďalší postup. Priložený dokument môžete preposlať všetkým zákonným zástupcom žiakov.

             

            V triede, v ktorej ste zachytili osobu, u ktorej  bolo potvrdené ochorenie COVID-19 na základe RT PCR testu, antigénového testu, LAMP-testu, PoCT-testu alebo domáceho antigénového testu prerušíte prezenčné vzdelávanie na 5 dní. Prerušenie bude vždy na základe nariadenia RÚVZ so sídlom v Nitre, ktoré Vám zasielame touto emailovou správou. Určená trieda je uvedená v predmete tejto správy zaslanej na elektronickú emailovú adresu Vášho zariadenia pre deti a mládež.

             

            Zákonných zástupcov žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok domáceho antigénového testu je potrebné oboznámiť, že tento výsledok musia oznámiť všeobecnému lekárovi žiaka. Obdobne platí aj pre zamestnancov.

             

            Ako prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež ste ďalej povinný zabezpečiť poučenie všetkých osôb, vrátane zákonných zástupcov detí a zamestnancov školy, že všetky osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, a to počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky biologického materiálu tejto osobe alebo dvoch dní pred objavením sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby, t.j. všetci žiaci a zamestnanci určenej triedy sú povinné dodržiavať karanténne opatrenia.

             

                        RÚVZ so sídlom v Nitre je naďalej nevyhnutné zasielať informácie o všetkých zachytených prípadoch ochorenia COVID-19 u žiakov alebo zamestnancov školy, školského zariadenia. Uvedená povinnosť vyplýva prevádzkovateľom zariadenia pre deti a mládež z § 52 ods. 1 písm. m) zák. č. 355/2007 Z.z.

             

            Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v ohrození verejného zdravia II. stupňa z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 Vám RÚVZ so sídlom v Nitre  zasiela nariadenie opatrení na predchádzanie ochoreniam elektronicky.

             

            Epidemiologické vyšetrovanie vykonala: Mgr. Michaela Petrikovičová, číslo služobného preukazu: 248.

             

             

             

            S pozdravom

             

            PhDr. Alena Gregušová, PhD., MPH

             

            hlavný radca oddelenia hygieny detí a mládeže

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre

            Štefánikova trieda 58

            949 63 Nitra

             

          • PRERUŚENIE prevádzky počas Vianočných sviatkov

          • Oznámenie

            o prerušení prevádzky MŠ

            Dolu podpísaná riaditeľka materskej školy, týmto Vám oznamujem prerušenie prevádzky v čase Vianočných sviatkov

                                                                        od 20.12.2021 – do 07.01.2022

            Materská škola bude v prevádzke

            od 10. 01.2022

            V čase od  20.12.2021 - 23.12.2021 bude v MŠ prebiehať celoplošná dezinfekcia  priestorov, hračiek , skladov  zamestnancami MŠ.

             

                                                                         Mgr. Ľubica Hippová

                                                                        riaditeľka

          • Zmena pri poskytovaní dotácie na stravu

          • Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov:

            • zákon č. 417/2020 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách a
            • zákon č. 257/2021 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. 
            • Dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi  alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu. Táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

            K poskytnutiu dotácií na stravu je nevyhnutné predložiť:  

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa.

             

            V zmysle vyššie uvedeného, novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytovať dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo si nemohli uplatniť nárok (napr. z dôvodu, že ide o osoby bez zdaniteľného príjmu, resp. z dôvodu veku dieťaťa) na zvýšený daňový bonus na dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku podľa § 52zzj ods. 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Dotáciu na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách je teda možné dotáciu poskytnúť na:

             

            -  všetky deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto deti nie je možné si uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus;

             

            -  deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v ZŠ, ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo si nemohli uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, nezamestnaní);

             

            -  deti v ZŠ, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky) a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto deti nie je možné si uplatniť zvýšený daňový bonus (tak ako v prvom prípade pri 5 ročných deťoch v poslednom ročníku MŠ).

             

            Čo sa týka detí v MŠ (nie v poslednom ročníku MŠ), tieto deti majú nárok na dotáciu na stravu len z dôvodu ŽM alebo HN podľa § 4 ods. 3 písm. a) alebo b) zákona o dotáciách.

             

             

          • Rozlúčka predškolákov

          • Milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na slávnostnú rozlúčku predškolákov,

            ktorá sa uskutoční dňa 21.06.2021 od 10:00hod.

            vo vonkajších priestoroch materskej školy.

          • Rozhodnutia 

          • Vážení rodičia Rozhodnutia o prijatí si môžete vyzdvihnúť v riaditeľni , stredu od 8,30 - 14,00 hod.